bureau Calis

architectuur

 

 

home

Gerealiseerd

Woonhuis Beuningen 2014

Woonhuis Haaren 2009

Woonhuis Groesbeek 2008

Verbouwing Leiden 2008

Kastenwand te Rotterdam 2006

Uitbereiding Oegstgeest 2005

Dakopbouw Leiden 2003

 

Studieopdrachten

Europan Zwolle, 2005

Interieur Eindhoven Airport, 2004

Prijsvraag voor woning, Enschede 2004

Prijsvraag Osdorp, Amsterdam 2002

Woonhuis Nesselande 2001

V.O. voor 7 appartementen, Den Haag 2000

Afstudeeropdracht 1999

 

 

 

 

gangboven

 

tuingevel

 

makette

eetkamer

trap

 

verzamel

 

ver

 

overloop

 

 

 

 

 

 

Herbouw boerderij Beuningen 243 m2 en praktijkruimte 60m2 2013

De oude T-boerderij en schuur hadden een monumentenstatus, maar waren dermate vervallen dat er geen andere mogelijkheid was dan sloop en nieuwbouw. De gemeente stemde daarmee in, mits de nieuwbouw dezelfde verschijningsvorm zou hebben als de monumentale boerderij. De buitenkant van de nieuwbouw lijkt daarom veel op de oude boerderij, maar van binnen is de indeling compleet anders.

De oude boerderij bestond uit een voorhuis met kleine kamers en een grote open schuur. De opdrachtgevers wilden graag het karakteristieke van de boerderij behouden, met name het aanwezige gebinte. Maar hun wensen op woongebied waren uiteraard geheel anders. Het woonprogramma zou niet alleen in het voorhuis terecht moeten komen, maar ook in de schuur.

De opgave was dan ook het maken van een woning die zich in de T-vorm zou laten gieten. Dat wil zeggen, het grote open karakter van de stal moest behouden blijven, terwijl tegelijkertijd de behoefte aan kleinere intieme plekken werd voorzien. Daarnaast moest het voorhuis op een ontspannen manier verbonden worden met de stal, zodat er een geheel zou ontstaan.

Voorhuis en achterhuis zijn daarom verbonden door een monumentale trap naar de verdieping en een vide in het voorhuis. De voormallige schuur is opgedeeld in een aantal zones. Gebruikmakend van het schuine dak en enkele opgetilde podia onstaan er zo kleinere ruimten in de grote ruimte: een tv hoek, een kantoor, een eetkamer en een keuken. In het midden van de ruimte staat een grote oven, een Tulakivi, die niet alleen de ruimte op een duurzame manier verwarmt, maar ook de zones meedefinieert. In het voorhuis bevinden zich de afsluitbare woonfuncties: slaapkamers, bibliotheek, badkamers en sportkamer.

 

 

 

 

 

 



<< First | < Previous Next > | Last >>