bureau Calis

architectuur

 

 

home

Woning Nijmegen 2020

Pastorie Zoeterwoude 2019

Woonhuis Beuningen 2014

Woonhuis Haaren 2009

Woonhuis Groesbeek 2008

Verbouwing Leiden 2008

Kastenwand te Rotterdam 2006

Uitbereiding Oegstgeest 2005

Dakopbouw Leiden 2003

Europan Zwolle, 2005

Interieur Eindhoven Airport, 2004

Prijsvraag voor woning, Enschede 2004

Prijsvraag Osdorp, Amsterdam 2002

Woonhuis Nesselande 2001

V.O. 7 appartementen, Den Haag 2000

Afstudeeropdracht 1999

 

 

 

tuingevel

 

pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woning Nijmegen 2020, 140 m2

Aan de Bosweg stonden oorspronkelijk Maycrete noodwoningen; twee-onder-een-kap woningen gemaakt van beton en hout, ontworpen door Bernard Maybeck. De opdrachtgevers kochten een kavel met de helft van zo'n dubbele noodwoning op een ruim bosperceel aan de rand van Nijmegen. De noodwoning was veel te klein en in slechte staat; de woningen zouden er eigenlijk maar tien jaar staan. De woning is dan ook gesloopt en daarmee hebben niet alleen de opdrachtgevers een vrijstaande woning gekregen, maar ook de buren. De zijkant van hun woning is netjes afgewerkt.

De opdrachtgevers wilden een open en lichte woning en hadden al concrete ideeen over de indeling. Omdat er maar een beperkte bouwhoogte gerealiseerd mocht worden is de slaapverdieping grotendeels onder de grond ontworpen. Op die manier kon de begane grond vloer vrijwel volledig open blijven; woonkamer en keuken bevinden zich in een open ruimte, met aan alle kanten ramen. De keuken is ontworpen aan de tuinkant; direct aan de grote puien met openslaande deuren.

De woonkamer bevindt zich op een podium. Op die manier is deze ruimte wat meer beschut terwijl er toch contact blijft met de keuken. Omdat de ruimte wat hoger ligt is er uitzicht naar de tuin. De ramen bevinden zich wat hoger om de privacy naar de straatkant te waarborgen.

Alle functies bevinden zich onder een groot plat dak met aan alle kanten overstekken. Het overstek aan de tuinkant is groter zodat het terras gedeeltelijk beschut wordt. De schuinte van het dak is zo gunstig mogelijk voor de zonnepanelen die erop liggen. Door de schuine ligging van het dak is de hele woning wel open, maar ontstaat er toch geborgenheid; de ruimte loopt niet zomaar weg. Naar de buren toe is het volume gesloten; hier bevinden zich de technische ruimte, het toilet en de garderobe.

Een wenteltrap in het midden van het huis verbindt de begane grond laag met het souterrain, waarin zich twee slaapkamers bevinden, een badkamer, toilet en bergruimte. Badkamer en slaapkamers krijgen licht en lucht door lichthappers, zogenaamde 'koekoeks', die zijn uitgegraven naast het volume. In de ochtend valt er zonlicht in de badkamer en de slaapkamers zijn zo georienteerd dat ze bijna de hele dag meer dan voldoende zonlicht krijgen.

De woning is op deze manier toch ruim maar voegt zich zo op een elegante manier in het bos. De gevelbekleding bestaat gedeeltelijk uit baksteen in de richting van de buren en uit Rockpanel Chameleon dat van kleur verandert naar de straatkant en zijkant, in een scharkering van bruin naar groen, afhankelijk van de kijkrichting.

 

 

 

 

 



<< First | < Previous Next > | Last >>