bureau Calis

architectuur

 

 

home

Gerealiseerd

Woonhuis Beuningen 2014

Woonhuis Haaren 2009

Woonhuis Groesbeek 2008

Verbouwing Leiden 2008

Kastenwand te Rotterdam 2006

Uitbereiding Oegstgeest 2005

Dakopbouw Leiden 2003

 

Studieopdrachten

Europan Zwolle, 2005

Interieur Eindhoven Airport, 2004

Prijsvraag voor woning, Enschede 2004

Prijsvraag Osdorp, Amsterdam 2002

Woonhuis Nesselande 2001

V.O. voor 7 appartementen, Den Haag 2000

Afstudeeropdracht 1999

 

doorsnede

 

tekeningen

 

gevel

 

slaapkamer

 

interieur

 

 

 

Woning in een rij, Enschede 2004

Prijsvraagontwerp.

Deze prijsvraag werd uitgeschreven naar aanleiding van de uitgifte van een groot aantal vrije kavels in Roombeek, Enschede en diende ter inspiratie van aspirant opdrachtgevers. Het prijsvraagprogramma vroeg om een woning binnen een gegeven envelop in aaneengesloten bebouwing.

Gestreefd werd naar de ontwikkeling van een duurzame wijk; auto's moesten geparkeerd kunnen worden op eigen terrein achter de woning en de voorgevels moesten worden uitgevoerd in baksteen.

Een duurzame wijk was in mijn optiek een wijk die veranderingen in gebruik in de loop der tijd makkelijk aankon. Daarom ontwierp ik een woning waarin zowel optimaal gewoond als gewerkt kan worden. De stedenbouwkundige opzet bood de mogelijkheid om op eenvoudige wijze twee maaivelden te creeeren; een begane grond en een souterrain als werkruimte. Beide niveau's worden verbonden door een grote vide. Deze vide zorgde ervoor dat er voldoende daglicht in het souterrain komt en maakt van dit souterrain een werkruimte met allure. Het licht valt over de grote witte bouwmuur en deze is dan ook tevens een ideale plek voor het exposeren van kunst of presentaties. Het souterrain kan echter ook gebruikt worden als grote speelruimte voor kinderen en als garage. De ontsluiting is zodanig dat er meerdere routes mogelijk zijn en de woonfunctie eenvoudig van de werkruimte gescheiden kan worden of juist verbonden.

De woning bestaat uit twee delen; een half rond volume en de vide. In het half ronde volume bevinden zich alle woonfuncties. Alle trappen hangen in de vide. Vanaf de tuinkant leidt een hellingbaan direct naar het souterrain. De bestrating van de helling heeft hetzelfde karakter als de vloer van het souterrain. Op deze manier werkt de helling als een soort entreegebied en wordt je vanzelf het souterrain ingeleid. Het halfronde volume heeft een dusdanig karakter dat het eventueel gemakkelijk helemaal als kantoorruimte kan fungeren. De kamers hebben allemaal aan twee kanten licht: van buiten en door een kleinere vide aan de andere bouwmuur. De halfronde vorm maakt elke kamer bijzonder van vorm. De badkamers bevinden zich ook aan deze kleinere vide en krijgen zo natuurlijk licht.

 



<< First | < Previous Next > | Last >>